Ormsanering
Det finns tre arter av ormar i Sverige: huggorm, snok och hasselsnok, det är bara huggormen som är giftig. Huggormen är liksom övriga ormar fridlyst, men om den påträffas på tomtmark får den fångas och flyttas. I Sverige arbetar ormsanerare huvudsakligen med huggormssanering men i undantagsfall även med snoksanering. OBS! Att slå ihjäl orm på din tomt löser enbart ditt problem högst tillfälligt! Dessutom är det kanske ingen trevlig lösning, att döda djur? Våra ormar lever i små populationer, ser du en finns det ofta fler i närheten. Har du fått ett besök på din tomt kan fler besök komma i framtiden.
För ormen skull är det alltid bäst att göra så lite som möjligt, helst ingenting. Detta är kanske inte alltid möjligt utan åtgärd behöver tas. Som ormsanerare flyttar jag ormen från din tomt till en plats där jag vet att arten redan förekommer. Platsen väljs för att det då är säkerställt att den valda miljön är rätt för ormen och att det finns möjligheter för ormen att etablera sig och överleva. Förutom att flytta huggormar bör man se över sin tomt och närmiljö för en permanent lösning, både för er och ormarna. Ormar behöver tillgång till mat, vatten och skydd. Ibland kan man behöva planera om sin tomt för att strypa tillgången, ibland behöver man skapa en barriär mellan sin tomt och angränsande mark. Förutom flytt av djur bistår jag med rådgivning kring tomt och tomtgräns.
Jag arbetar med hänsyn till
kundernas och egen säkerhet men även med hänsyn till Djurskyddslagen. Ormar fångas oftast med ormkrok och transporteras i plastback med lufthål.
Det finns ganska få yrkesutövare och utbildning till ormsanerare finns inte, handlaget med ormar kan man bara lära dig i praktiken.
Timtaxa och körersättning debiteras. Observera att framgång aldrig går att garantera, det kan hända att ingen orm går att hitta under tiden jag är hos er, eller att de blir skrämda och gömmer sig när någon kommer. Ormar är fantastiska på att gömma sig och kräver inte mycket utrymme, att leta efter orm på en tomt kan vara som att leta efter en nål i en höstack om du som bor där inte vet exakt var ormen/ormarna befinner sig. Är besöket välplanerat och vädret gynnsamt är det ett snabbt besök jag gör.
På översta bilden ser ni en Naja siamensis, Indokinesisk spottkobra. Bild tagen i Thailand.